ANALISIS PENENTUAN PERSEDIAAN BAHAN BAKU KEDELAI DENGAN MENGGUNAKAN METODE ECONOMIC ORDER QUANTITY PADA HOME INDUSTRI TAHU BU IGUK DI WONOGIRI

Authors

  • Dewi Lintang Woroyati Program Studi Manajemen Fakultas Ekonomi Universitas Slamet Riyadi Surakarta
  • Sunarso Sunarso Program Studi Manajemen Fakultas Ekonomi Universitas Slamet Riyadi Surakarta
  • Sunarso Sunarso Program Studi Manajemen Fakultas Ekonomi Universitas Slamet Riyadi Surakarta
  • Sumaryanto Sumaryanto Program Studi Manajemen Fakultas Ekonomi Universitas Slamet Riyadi Surakarta
  • Sumaryanto Sumaryanto Program Studi Manajemen Fakultas Ekonomi Universitas Slamet Riyadi Surakarta

DOI:

https://doi.org/10.33061/jeku.v20i2.4343

Keywords:

inventory, raw materials, economic order quantity

Abstract

The purpose of this study was to determine the planning of the supply of soybean raw materials in the Home Industry Tahu Bu Iguk in Wonogiri by used the EOQ (Economic Order Quantity) method in making an economical order. This type of research is a case study. Data collection techniques used interviews, observation and documentation. Data analysis techniques used EOQ analysis. The results showed that the optimal ordering results using the EOQ method per month was 4,665 kg, this case was more economical compared to the average home industry raw material ordering of 4.743 kg. The frequency of purchasing soybean raw materials is 12.20 times, this is more efficient when compared to the company, which is 38 times. The safety stock results for 2019 amounted to 1.158 kg. Reorder point results of 1.523,37 kg per day to be produced into tofu. The results of the calculation of the total cost of raw materials inventory of the Home Industry Tofu Bu Iguk Wonogiri in 2019 with the EOQ method is Rp 1.376.167,80.

References

Andries, Anna L. 2019. â€Analisis Persediaan Bahan Baku Kedelai pada Pabrik Tahu Nur

Cahaya di Batu Kota dengan Metode Economic Order Quantity (EOQ)â€. Jurnal EMBA.

Vol.7 No.1 Hal. 1111–1120.

Assauri, Sofjan. 2014. Buku Manajemen Produksi dan Operasi. Fakultas Ekonomi Universitas

Indonesia. Jakarta.

Handoko, T. Hani. 2011. Manajemen Sumber Daya Manusia. BPFE. Yogyakarta.

Heizer, Jay dan Barry Render. 2011. Manajemen Operasi. (Alih Bahasa: Dwianoegrahawati

Setyoningsih dan Indra Almahdy). Salemba Empat. Jakarta.

Herjanto, Eddy. 2015. Manajemen Operasi. Gramedia. Jakarta.

Gitosudarmo, Indrio. 2012. Manajemen Keuangan. BPFE. Yogyakarta.

Lahu, Enggar Paskhalis dan Jacky S.B Sumarauw. 2017. “Analisis Pengendalian Persediaan

Bahan Baku guna Meminimalkan Biaya Persediaan pada Dunkin Donuts Manadoâ€. Jurnal

EMBA. Vol.5 No.3, hal.4175-4184

Manahan, P. Tampubolon. 2015. Manajemen Operasional. Ghalia Indonesia. Jakarta.

Prawira. 2013. Manajemen Produksi. Andi. Yogyakarta.

Riyanto, Bambang. 2011. Dasar-dasar Pembelajaran Perusahaan. BPFE. Yogyakarta.

Sulu, Theo Manto. 2015. “Analisis Persediaan Bahan Baku Kedelai pada Industri Tahu Mitra

Cemangi di Kecamatan Tatanga Kota Paluâ€. e-J. Agrotekbis. Vol. 3 No. 2. Hal. 261-270.

Sumayang, Lalu. 2013. Dasar-dasar Manajemen Produksi dan Operasi. Salemba Empat.

Jakarta.

Sungkono, Muhamad Adi dan Wiwik Sulistiyowati. 2016. “Perencanaan dan Pengendalian

Bahan Baku untuk Meningkatkan Efisiensi Produksi dengan Metode Material

Requirement Planning dan Analytical Hierarchy Process di PT. XYZâ€. Spektrum Industri.

Vol. 14, No. 1, 11-24.

Downloads

Published

2020-09-23

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3