PENYULUHAN POLA MAKAN SEHAT DAN PEMERIKSAAN KESEHATAN GUNA MENINGKATKAN KUALITAS HIDUP LANSIA DI CIMAHI SELATAN

Authors

  • Fiorida Mathilda Politeknik Negeri Bandung
  • Patricia Gita Naully Stikes Jenderal Achmad Yani

DOI:

https://doi.org/10.33061/awpm.v5i2.5782

Abstract

The elderly are a group of people who are vulnerable to degenerative diseases such as hypertension, diabetes mellitus, and others. The causes include a lack of knowledge about healthy diet and the lack of health checks. The purpose of this community service activity is to improve the quality of life of the elderly in Kelurahan Utama of South Cimahi by socializing healthy diets and conducting health checks. Media used for healthy diet counseling are power points, videos, and posters. Health examinations conducted include measurements of body mass index, blood pressure, blood glucose levels, triglycerides, total cholesterol, and uric acid. The results of the health examination showed quite a lot of elderly people who suffer from degenerative diseases. Through this activity, the elderly in Kelurahan Utama of South Cimahi gained knowledge about healthy diet in order to avoid various diseases and know the disease that is being experienced so that they can immediately undergo proper treatment.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Badan Pusat Statistik, 2020. Statistik Penduduk Lanjut Usia. Badan Pusat Statistik, Jakarta.

Badan Pusat Statistik Kota Cimahi, 2019. Statistik Daerah Kota Cimahi Tahun 2020. Badan Pusat Statistik Kota Cimahi, Cimahi.

Di Renzo, L., Gualtieri, P., De Lorenzo, A., 2021. Diet, Nutrition and Chronic Degenerative Diseases. Nutrients 13, 1372. https://doi.org/10.3390/nu13041372

Dinas Kependudukan Dan Pencatatan Sipil Kota Cimahi, 2018. Profil Perkembangan Kependudukan Kota Cimahi Tahun 2018.Dinas Kependudukan Dan Pencatatan Sipil Kota Cimahi, Cimahi.

Ekawanti, A., Irawati, D., Priyambodo, S., Cholidah, R., Nurbaiti, L., Yosafat, A., 2018. Skrining Risiko Penyakit Degeneratif Dan Upaya Pencegahannya Melalui Penyuluhan Asupan Gizi Seimbang Pada Lansia Di Panti Sosial Tresna Werdha Puspakarma Mataram 1, 7.

Harahap, J., Andayani, L.S., 2015. Screening of Degenerative Diseases and Quality of Life among Elderly People in Posyandu Lansia Medan Amplas Sub-Districts, Medan 5.

Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, 2017. Profil Penyakit Tidak Menular Tahun 2016. Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, Jakarta.

Krismiyati, M., Putrianti, B., Iswantiningsih, E., 2019. Peningkatan Kualitas Hidup Lansia Melalui Penerapan Pola Hidup Sehat Di Dusun Gondang Dan Dusun Donoasih Donokerto Turi Sleman 1, 68–76.

Naully, P.G., Mathilda, F., 2018. Pencegahan Penyakit Akibat Jajanan Sekolah Dengan Edukasi Kesehatan Dan Undang-Undang Perlindungan Konsumen. gemassika 2, 80. https://doi.org/10.30787/gemassika.v2i2.277

Naully, P.G., Nursidika, P., 2019a. Edukasi Kesehatan sebagai Upaya Preventif Penyakit Hepatitis B dan C pada Warga Binaan Pemasyarakatan. AKS 4, 43. https://doi.org/10.30651/aks.v4i1.2164

Naully, P.G., Nursidika, P., 2019b. Pendidikan Kesehatan : Upaya Mereduksi Angka Infeksi Menular Seksual pada Komunitas Homoseksual di Kota Bandung. caradde 2. https://doi.org/10.31960/caradde.v2i1.136

Nisak, R., Maimunah, S., Admadi, T., 2018. Upaya Pemberdayaan Masyarakat Melalui Deteksi Dini Dan Pengendalian Penyakit Degeneratif Pada Lansia Di Dsn.Karang Pucang, Ds.Ngancar, Kec.Pitu Wilayah Kerja Puskesmas Pitu Kabupaten Ngawi. Jurnal Pengabdian Masyarakat Kesehatan 4, 59–63. https://doi.org/10.33023/jpm.v4i2.181

Ostrowska, J., Janiszewska, J., Szostak-Węgierek, D., 2020. Dietary Acid Load and Cardiometabolic Risk Factors—A Narrative Review. Nutrients 12, 3419. https://doi.org/10.3390/nu12113419

PERKI, 2013. Pedoman Tatalaksana Dislipidemia. Centra Communication, Jakarta.

Sánchez Macarro, M., Martínez Rodríguez, J.P., Bernal Morell, E., Pérez-Piñero, S., Victoria-Montesinos, D., García-Muñoz, A.M., Cánovas García, F., Castillo Sánchez, J., López-Román, F.J., 2020. Effect of a Combination of Citrus Flavones and Flavanones and Olive Polyphenols for the Reduction of Cardiovascular Disease Risk: An Exploratory Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study in Healthy Subjects. Nutrients 12, 1475. https://doi.org/10.3390/nu12051475

Sofi, F., Dinu, M.R., 2016. Nutrition and Prevention of Chronic-degenerative Diseases. Agriculture and Agricultural Science Procedia 8, 713–717. https://doi.org/10.1016/j.aaspro.2016.02.052

Stanhope, M., Lancaster, J., 2016. Public Health Nursing. Elsevier, Missouri.

Ulya, Z., Iskandar, A., Triasih, F., 2018. Pengaruh Pendidikan Kesehatan dengan Media Poster terhadap Pengetahuan Manajemen Hipertensi pada Penderita Hipertensi. Jurnal Keperawatan Soedirman 12, 38–46. https://doi.org/10.20884/1.jks.2017.12.1.715

Wati, M.D.M., 2020. Gambaran Perilaku Hidup Sehat Masyarakat RW IV Di Kelurahan Ploso Pada Januari 2018. Jurnal Penelitian Kesehatan 18, 16–22. https://doi.org/10.35882/jpk.v18i2.5

Widodo, S., 2016. Pemberdayaan Kemampuan Lansia Dalam Deteksi Dini Penyakit Degeneratif. Jurnal Terpadu Ilmu Kesehatan 5, 230–237.

Winarti, R., 2021. Mengabdi Bersama Menuju Masyarakat Sehat. Jurnal Peduli Masyarakat 3, 1–8.

Downloads

PlumX Metrics

Published

2021-11-01

How to Cite

Mathilda, F., & Naully, P. G. (2021). PENYULUHAN POLA MAKAN SEHAT DAN PEMERIKSAAN KESEHATAN GUNA MENINGKATKAN KUALITAS HIDUP LANSIA DI CIMAHI SELATAN. Adi Widya : Jurnal Pengabdian Masyarakat, 5(2), 103–110. https://doi.org/10.33061/awpm.v5i2.5782